Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Fasolka szparagowa z cebulą

print Drukuj
Fasolka szparagowa z cebulą

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 3
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0

1 ocena

Niektórzy nazywają to danie: fasolka szparagowa po francusku. Ja najczęściej podaję je z tostami i pomidorami. Fasolka szparagowa z cebulą może być również dodatkiem do obiadu. Fasolka szparagowa smakuje wybornie zwłaszcza z lampką białego lekko schłodzonego wytrawnego wina. Smacznego

składniki
  • 50 dag fasolki szparagowej
  • cebula
  • 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki masła
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta cukru
  • sól
sposób przygotowania

Fasolka szparagowa po francusku:

  1. Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki, obieramy z włókien. Wrzucamy do gotującej się, osolonej wody. Gotujemy przez kilka minut (tak aby nie była miękka), odcedzamy.
  2. W rondelku roztapiamy masło, na gorące wrzucamy drobno posiekaną cebulę. Mieszamy cały czas, najlepiej drewnianą łyżką na średnim/wolnym ogniu.
  3. Kiedy cebula jest przezroczysta i miękka (zeszklona) dodajemy fasolkę, koperek i pietruszkę.
  4. Wszystko mieszamy, dodajemy sok z cytryny, gałkę, szczyptę soli i cukru. Dusimy na małym ogniu przez ok 10 - 15 min.

Fasolka szparagowa gotowa do zajadania.

Smacznego!

Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0
Liczba porcji 3
print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!