Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Jak ugotować fasolkę szparagową

print Drukuj
Jak ugotować fasolkę szparagową

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 2
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0

2 oceny

Gdy pojawia się fasolka szparagowa i rozpoczyna się sezon na fasolkę, to wtedy fasolka szparagowa gości na moim stole bardzo często. Po prostu ją uwielbiam, młoda fasolka szparagowa po prostu rozpływa się w ustach. Przygotowana z masłem i bułką tartą smakuje zarówno sama, jak i jako dodatek do mięsa.

składniki
  • ½ kg fasolki szparagowej, najlepiej młodej, wtedy jest najsmaczniejsza
  • łyżka bułki tartej
  • ¼ kostki masła
  • sól do smaku
sposób przygotowania

Fasolka szparagowa jest bardzo łatwa w przygotowaniu:

  1. Odcinamy końcówki, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą.
  2. Solimy i gotujemy, aż fasolka szparagowa będzie miękka. Warto kupować młodą fasolkę, wtedy będzie po krótszym gotowaniu krucha i miękka.
  3. Gdy fasolka szparagowa się gotuje to na patelni przygotowujemy polewę do fasolki. Rozgrzewamy patelnię i rozpuszczamy masło, dodajemy bułkę tartą i rumienimy.
  4. Odcedzamy fasolkę i polewamy masłem z bułką tartą.

Fasolka szparagowa smakuje mi nawet na drugi dzień, gdy jakimś cudem coś zostanie :)

Smacznego!

Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0
Liczba porcji 2
print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!