Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Domowe masło czosnkowe

print Drukuj
Domowe masło czosnkowe

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 20
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0

1 ocena

Domowe masło czosnkowe to jedyne masło czosnkowe, które akceptuję - nigdy nie kupię gotowego masła czosnkowego. Uważam, że przepis na masło czosnkowe jest tak prosty, że każdy może z powodzeniem przygotować takie masło czosnkowe w domu zamiast kupować je w sklepie, gdzie zamiast czosnku jest pewnie dodawany aromat czosnkowy, bo tak oczywiście taniej.

składniki
  • kostka masła
  • łyżeczka soli ziołowej
  • 12 ząbków czosnku
sposób przygotowania

Domowe masło czosnkowe warto mieć na podorędziu, czy to przeziębienie, czy to grill - zawsze się przyda takie masło czosnkowe:

  1. Potrzebny będzie mikser - najszybciej i bez mozolnego ucierania.
  2. Masło wyjąc z lodówki, żeby nieco odtajało. Gdy będzie miękkie, włożyć do miski, której używamy do miksowania.
  3. Obrać czosnek i drobno posiekać.
  4. Dodać czosnek do masła i zacząć miksowanie dosypując sól ziołową.
  5. Gdy dokładnie wszystko jest już wymieszane, masło czosnkowe jest gotowe - przełożyć do opakowania i włożyć do lodówki.

Można zamiast miksera użyć np. łyżki, ale uważam, że szkoda na to czasu, bo masło czosnkowe najszybciej robi się mikserem i tego się będę trzymać.

Ja lubię mocno czosnkowe masło, więc dodaję dużo czosnku, można oczywiście dodać mniej niż 12 ząbków.

Smacznego!

Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0
Liczba porcji 20
print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!