Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Masło czosnkowe - sprawdzony przepis

print Drukuj
Masło czosnkowe - sprawdzony przepis

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 10
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0

1 ocena

Oto sprawdzony przepis na masło czosnkowe. Warto zrobić samemu w domu, zamiast przepłacać w sklepie. A takie masło czosnkowe rozsmarowane na chlebie jeszcze ciepłym… mhm...niebo w gębie! Masło czosnkowe plus świeżo zmielony pieprz i trochę pietruszki to jest to!

składniki
  • 100 g masła
  • czarny pieprz
  • natka pietruszki
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, może być morska, bo najlepsza
sposób przygotowania

Masło czosnkowe najlepiej zwinąć w kształt walca, bardzo ładnie wygląda wtedy na stole. W ogóle takie masło czosnkowe podane gościom robi furorę :)

  1. Żeby przygotować masło czosnkowe, musimy najpierw je wyciągnąć z lodówki i potrzymać w temperaturze pokojowej, żeby było miękkie i łatwe do ucierania.
  2. Obieramy ząbki czosnku i wyciskamy przez narzędzie do wyciskania czosnku.
  3. Masło ucieramy w miseczce łyżką, dodajemy czosnek, trochę świeżo, grubo utartego pieprzu i posiekanej natki pietruszki. Całość dokładnie mieszamy.
  4. Wykładamy utarte masło z dodatkami na kawałek folii aluminiowej i zwijamy rolując folię, aż uzyskamy podłużny walec.
  5. Wkładamy masło czosnkowe do lodówki, żeby dobrze stężało - powinna wystarczyć godzina.

Masło czosnkowe przygotowane do jedzenia.

Smacznego!

Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0
Liczba porcji 10
print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!