Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Masło czosnkowe na grilla

print Drukuj
Masło czosnkowe na grilla

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 10
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0

1 ocena

Masło czosnkowe staje się coraz bardziej popularne w naszych domach. Kiedyś podano mi masło czosnkowe z pieczywem jako przystawkę w restauracji. Od tamtej pory masło czosnkowe stale gości na moim stole. Masło czosnkowe nadaje się idealnie jako dodatek do potraw z grilla. Wystarczy kilka prostych składników i chwilka pracy.

składniki
  • masło w kostce (ok.250 g)
  • natka pietruszki
  • szczypiorek
  • koperek
  • ząbek czosnku – to niezbędne minimum aby był wyczuwalny aromat. Ja dodaję całą główkę.
  • szczypta soli i pieprzu
sposób przygotowania

Żeby przygotować masło czosnkowe  na grilla trzeba:

  1. Czosnek rozdrabniamy. Można go posiekać, można przecisnąć przez wyciskarkę. Do miski wrzucamy zioła, przyprawy i rozdrobniony czosnek.
  2. Masło roztapiam w rondelku na bardzo, bardzo małym ogniu. Gdy się rozpuści, wlewamy do miski z przyprawami. Mieszamy. To wszystko.
  3. Przelewamy nasze masło czosnkowe  do czystego naczynia i odstawiamy aż nieco stężeje. W międzyczasie możemy je zamieszać, aby przyprawy i czosnek nie odpadły na dno.
  4. Masło czosnkowe smakuje wyśmienicie na grzankach przyrządzanych na grillu. Masło czosnkowe może też być użyte, by smarować nim grillowane warzywa czy też ryby.

Smacznego!

Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0
Liczba porcji 10
print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!