Zielona, lekko kwaskowata "szczawiówka", jak ją potocznie nazywamy, jest kojarzona z "wiejskim" i "letnim" smakiem. Zupa szczawiowa jest m.in. elementem tradycyjnej kuchni polskiej, ale także żydowskiej. Uwielbiam szczawiową z kawałkami pumpernikla i dlatego podaję tu przepis. Proszę spróbować.
Gdy sezon na kurki, to zupa kurkowa musi być. Zupa z kurek to moja ulubiona zupa grzybowa, dlatego gdy tylko kurki pojawią się to przepis na zupę kurkową jest od razu w użyciu. Polecam sprawdzony przepis na zupę kurkową.
Gdy mamy w planach ogórki kiszone potrzebujemy sprawdzonego przepisu. Oto sprawdzony przepis na ogórki kiszone, który wykorzystuję co roku. Mam nadzieję, że od teraz nie tylko ja będę miał pyszne kiszone ogórki na piwnicznej półce :)
Smaczna, letnia zupa szczawiowa to zupa o specyficznym smaku, który uwielbiam. Kiedy mamy świeży szczaw w sklepach - koniecznie musimy ją przygotować. Zupa szczawiowa ze zmiksowanymi ziemniakami, podana z jajkiem - pychotka :) Każdemu polecam!
Zupa grzybowa to wyśmienity smak, nietuzinkowy wygląd - taki właśnie jest krem z grzybów. Dlatego, gdy tylko pojawiają się grzyby warto przepis na zupę grzybową wykorzystywać. Ja przynajmniej często go wykorzystuję :)
Schab pieczony doskonale komponuje się ze śliwkami. Na dodatek taki schab pieczony jest pyszny zarówno na ciepło, jak również na zimno podawany jako wędlina. Warto samemu przygotować pyszny schab pieczony, wtedy wiemy najlepiej, co jemy.
Najpierw grzybobranie, a następnie zupa grzybowa. Satysfakcja gwarantowana. A jak grzyby ususzymy, to będzie wspaniała zupa grzybowa na Wigilię. Także, jak tylko grzyby się pojawią to ruszamy, bo jaka to zupa grzybowa bez własnoręcznie zebranych grzybów?
Polecam sprawdzony przepis na wspaniały, mięciutki schab pieczony tradycyjny. Niestety przy przygotowaniu trzeba być cierpliwym, ponieważ mięso musi dosyć długo leżeć w marynacie, ale potem schab pieczony smakuje jak marzenie:)
Jesień to wysyp grzybów w naszych lasach - pamiętajmy o tym! A jak już mamy grzyby to musi być zupa grzybowa. Aromatyczne i świeże grzyby nadadzą niepowtarzalny smak naszej zupie. Dlatego warto zbierać grzyby, bo zupa grzybowa z własnoręcznie zebranych grzybów smakuje najlepiej. Zupę można zrobić również z suszonych grzybów, wtedy taka zupa grzybowa np na Wigilię nabiera innego smaku od razu.
Aromatyczny schab pieczony z miodem, czosnkiem i cynamonem to istna eksplozja smaku. Schab pieczony przygotowany w ten sposób jest naprawdę pyszny, a przepis na schab pieczony nie jest trudny. Dlatego nie ma co czekać, tylko działać, a schab pieczony zagości na naszym stole :)
Jak zrobić mizerię? Bardzo prosto! :) Mizeria to surówka z ogórków ze śmietaną i np koperkiem. Mizeria kojarzy się zwykle z latem, choć teraz, w dobie supermarketów można ją robić cały rok. A jak się chcemy danie naprawdę mało kaloryczne, to może być mizeria z jogurtem zamiast ze śmietaną, wtedy taka mizeria może być pochłaniana na kopy :)
Bardzo prosty przepis na pastę jajeczną. To co sprawia, ze pasta jajeczna smakuje wyjatkowo to dodatki. W tym przypadku połączenie pasty jajecznej z łososiem i rzodkiewką. Kanapki z pastą jajeczną to szybka i prosta przekąska.
Nie ma to jak mizeria ze śmietaną, gdy nadchodzi obiad w letni dzień. Mizeria doskonale komponuje się ze schaboszczakiem czy też pieczonym kurczakiem. Mizeria z ogórków i śmietany to chyba najprostsza surówka do obiadu, wymaga mało pracy, więc mizeria powinna często gościć na naszych stołach.
Nie ma to jak mizeria, gdy za oknem lato w pełnej krasie. Mizeria to bardzo prosta surówka z ogórków ze śmietaną, pomimo tego smakuje wybornie, szczególnie, gdy na talerzu młode ziemniaki i schabowy. A przepis na mizerię używany przeze mnie wygląda tak.
Papryka ma wiele walorów (również papryka marynowana), np. zawiera ogromną ilość witaminy C, czerwona zawiera rutynę, bioflawonoidy oraz drogocenny fosfor. Wszystko to wpływa doskonale na nasz układ krwionośny i odpornościowy. Przy okazji wspomnę, że ostra papryka zawiera capsaicynę, która jak wiadomo działa antynowotworowo. Jedzmy jak najwięcej czerwonej papryki podczas sezonu, a na zimę przygotujmy paprykę marynowaną.
Nie od dzisiaj wiadomo, że papryka marynowana jest najsmaczniejsza, gdy jest delikatnie słodkawa. Nie każdy z nas używa białego cukru i dlatego często zastępujemy go miodem. Ja paprykę marynowaną słodzę właśnie miodem, przez co jest na pewno zdrowsza, a dla mnie smaczniejsza.
Gdy lato w pełni jedyna kawa, którą przyswajam to kawa mrożona. Nie komplikuję przepisu na kawę mrożoną, bo po prostu moja, domowa kawa mrożona, to kawa z french pressa, łyżeczka lodów, trochę spienionego mleka oraz kostka lodu. I powstaje pyszna domowa mrożona kawa.
Sezon paprykowy się zaczyna i w związku z czym należy się do niego przygotować. Polecam więc przepis na paprykę marynowaną, który dostałem od mojej mamy. Jest sprawdzony i efekt pozostaje zawsze ten sam. Papryka marynowana wg tego przepisu jest zawsze bardzo smaczna.
Dawniej piliśmy po prostu kawę. Najczęściej nierozpuszczalną - tylko mieloną. Dzisiaj nie dość, że rodzajów kawy jest całe mnóstwo, to i sposobów jej podawania nie brakuje. Dzisiaj polecam mrożoną kawę po irlandzku, czyli z dodatkiem whisky i bitej śmietany. Wersja wieczorowa zważywszy na wysokoprocentowy alkohol. To kawa mrożona, przepis na kawę mrożoną smaczną i rozweselającą :)
Kawę latte uwielbiam pod każdą postacią. W lato u mnie w domu preferowana jest kawa mrożona latte. Sama w sobie stanowi doskonały deser, ale jeśli przy niej postawić np. pyszny serniczek - nie pogardzę. Przygotowanie nie jest zbyt skomplikowane (przepis jest łatwiutki) i kawa mrożona w kilka chwil będzie gotowa. Na pewno poprawi nam nastrój.
Upały dookoła i człowiek nie wie już czym ugasić pragnienie. Kawa mrożona z odrobiną soku z cytryny to jest to, co lubię w słoneczne południe. Słońce przypieka, a ja sączę ulubioną kawę z nutą kwaskowej cytryny, która postawi mnie na nogi. Kawa mrożona przepisna kawę mrożoną jest banalny, a kawa mrożona ugasi pragnienie i sprawi, że odzyskam chęć do działania.