Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Przepisy kulinarne ze zdjęciem

Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5

71 ocen

Zupa cebulowa na kaca

Zupa cebulowa na kaca

Cebula jest chyba najczęściej wykorzystywanym warzywem w naszej kuchni.I bardzo dobrze, bo to mnóstwo witamin, a i nieprzeciętny smak to niewątpliwie największe zalety tego wspaniałego warzywa. Zupa cebulowa podobno leczy ze skutków pijaństwa, więc warto przepis na zupę cebulową zachować :)
Kluski śląskie babci Eugenii

Kluski śląskie babci Eugenii

Kluski śląskie to oprócz pierogów najbardziej znana tradycyjna polska potrawa. Dziś może nawet trochę zapomniana, dlatego warto do nie wrócić. Kluski śląskie kojarzą mi się z moją babcią, bo właśnie u niej najczęściej je jadłem.
Pieczona karkówka - wyśmienity obiad

Pieczona karkówka - wyśmienity obiad

Pieczona karkówka, któż z nas jej nie lubi. Soczyste mięso, wyraziste przyprawy. Niepowtarzalny aromat. Pieczona karkówka gości na moim stole bardzo często. Idealna na gorąco, bardzo smaczna na zimno jako składnik kanapek. Więc do roboty!
Linia
Sos tatarski - prosty przepis

Sos tatarski - prosty przepis

Prosty przepis na sos tatarski - dodatek do mięs, ryb oraz wszelkiego rodzaju wędlin. Warto zrobić go samemu, mamy wtedy pewność, co jemy. I oczywiście sos tatarski ma tyle wspólnego z Tatarami, co ryba po grecku z rybami :)
Mazurek pomarańczowy na Wielkanoc

Mazurek pomarańczowy na Wielkanoc

Mazurek pomarańczowy to alternatywa dla tych, którzy nie wyobrażają sobie Wielkanocy bez mazurka, ale niekoniecznie lubią czekoladę w dużych ilościach. Lekko cytrusowy, delikatny mazurek pomarańczowy jest idealny do podjęcia gości przy popołudniowej herbacie/kawie.
Zupa cebulowa - łatwy przepis

Zupa cebulowa - łatwy przepis

Zupa cebulowa, gdy zmarzniemy lub przemokniemy to jest to, co naszemu organizmowi potrzeba, dlatego polecam aromatyczną zupę cebulową. Chroni przed przeziębieniem i wspaniale smakuje. I zupa cebulowa może być gotowana cały, okrągły rok.
Linia
Pieczona karkówka – królowa mięsnych dań

Pieczona karkówka – królowa mięsnych dań

Pieczona karkówka jest jednym z najpopularniejszych dań mięsnych w polskiej kuchni. A pieczona karkówka, odpowiednio przyrządzona smakuje bardzo dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno. Jak prawidłowo upiec karkówkę?
Mazurek czekoladowy ze świeżymi owocami

Mazurek czekoladowy ze świeżymi owocami

Dla wielu osób mazurek czekoladowy wydaje się ciastem zbyt skomplikowanym aby je przygotować. Dlatego wiele z nas decyduje się na zakup mazurka. Ja myślę, że jednak warto spróbować. Mazurek czekoladowy tylko wygląda tak “groźnie” ale proszę uwierzyć mazurek nie jest ciastem trudnym do zrobienia. A jaka będzie przyjemność z podania na wielkanocny stół mazurka czekoladowego własnej “produkcji”.
Przepyszne kluski śląskie

Przepyszne kluski śląskie

Jeśli macie ochotę na kluski śląskie, podaję idealny przepis na kluski śląskie. Robi się naprawdę łatwo ze składników, które z pewnością każdy ma w domu. Przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Kluski śląskie podane z sosem pieczarkowym ucieszą wszystkich domowników. Sprawdzone.
Linia
Mazurek czekoladowy z orzechami

Mazurek czekoladowy z orzechami

W Święta Wielkiej Nocy na naszych stołach nie może zabraknąć ciast. Taka tradycja:) Baby, serniki, a przede wszystkim mazurki, mazurki, mazurki. Poniżej podaję przepis na mazurek czekoladowy - chyba najpopularniejszy w naszym kraju. Ja przynajmniej mazurek czekoladowy najlepiej lubię :)
Pieczona karkówka w czerwonym winie

Pieczona karkówka w czerwonym winie

Karkówka pieczona w winie smakuje naprawdę wyśmienicie. Przekonałem się o tym kilka lat temu, gdy na stole podczas przyjęcia pojawiła się właśnie pieczona karkówka. Od tamtej pory serwują ją regularnie we własnym domu. Poznajcie mój sprawdzony przepis.
Kluski śląskie mojej mamy

Kluski śląskie mojej mamy

Kluski śląskie to jedna moich ulubionych potraw. Kiedy planuję wizytę w rodzinnym domu wcześniej proszę, żeby na obiad były moje ukochane kluski śląskie. Z czasem nauczyłem się je robić sam. To naprawdę nic trudnego.
Linia
Mazurek czekoladowy z bakaliami

Mazurek czekoladowy z bakaliami

Pomysłów na mazurki jest wiele, ja jednak najbardziej lubię mazurek czekoladowy. Piekę go nie tylko na Wielkanoc pomimo, że to mazurek i wszyscy sądzą, że pasuje tylko na Wielkanoc. Mazurek czekoladowy to po prostu pyszne ciasto i można je robić przez cały rok.
Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe

Przepis na wilgotne ciasto czekoladowe pochodzi z jakiegoś bloga, który znowu skopiował go z książki, więc oryginał zaginął gdzieś w mrokach sieci :) Nieważne, istotne, że się w ogóle uchował i że można przepis na ciasto czekoladowe wypróbować. A jest co, uwierzcie mi. Wilgotne ciasto czekoladowe to czysta rozkosz, czujesz, jak czekolada wchodzi w każdą komórkę Twojego ciała :) Na chandrę czy smuteczki to broń masowego rażenia :)
Ciasto czekoladowe według Młynarskiej

Ciasto czekoladowe według Młynarskiej

Wpadł mi ręce ostatnio przepis na ciasto czekoladowe z książki Pauliny Młynarskiej i postanowiłam przepis wykorzystać. Ciasto czekoladowe wyszło nadspodziewanie dobrze. Więc z moimi małymi usprawnieniami mogę spokojnie przepis na ciasto czekoladowe polecić. Na Święta takie ciasto czekoladowe pasuje w sam raz.
Linia
Świeża zupa pieczarkowa

Świeża zupa pieczarkowa

A konkretnie zupa pieczarkowa ze świeżych pieczarek. Takie są najlepsze, a zupa pieczarkowa na nich naprawdę ma bogaty smak. Dopiero niedawno zaczęłam robić tę zupę, ale jedno trzeba przyznać - nie jest to najbardziej skomplikowany przepis na świecie :)
Kluski śląskie - tradycja kuchni polskiej

Kluski śląskie - tradycja kuchni polskiej

Nie ma chyba osoby, która usłyszawszy „kluski śląskie” nie poczułaby natychmiastowego uczucia głodu. Kluski śląskie to tradycja kuchni polskiej. Smaczne i niezwykle proste i tanie w przyrządzeniu. Z sosem smakują naprawdę dobrze. 
Zupa pieczarkowa - najprostszy przepis

Zupa pieczarkowa - najprostszy przepis

Zupa pieczarkowa według najbardziej tradycyjnego przepisu. Domowej roboty zupa pieczarkowa smakuje najlepiej tuż po przygotowaniu. Pamiętam chwile, gdy robiła ją moja babcia. Zawsze podawała ją z makaronem. Tego smaku nigdy nie zapomnę. Za to teraz najlepiej mi smakuje zupa pieczarkowa z grzankami.
Linia
Serowa pascha wielkanocna

Serowa pascha wielkanocna

Pascha wielkanocna to wschodni deser przygotowywany z twarogu, masła, jajek, śmietany, bakalii, cukru i wanilii. Każdy składnik paschy wielkanocnej symbolizuje coś innego typu odradzanie się przyrody na wiosnę, czy bogactwo i szczęście. Już mi się ta pascha wielkanocna podoba :) Potrzebujemy sporo gazy lub pieluchę tetrową. Też się nadaje :)
Prosta pascha wielkanocna

Prosta pascha wielkanocna

Okazuje się, że pascha wielkanocna to prosta potrawa jest. Dopóki nie zrobiłam, to nie zdawałam sobie z tego sprawy. Pascha wielkanocna kojarzyła mi się z tradycyjną, rosyjską potrawą, a gdy się odważyłam wykorzystać przepis na paschę wielkanocną to okazało się, że to potrawa prosta i strasznie pyszna. I od tego momentu co roku na Wielkanoc pascha wielkanocna musi być :)
Aromatyczna zupa pieczarkowa

Aromatyczna zupa pieczarkowa

Zupa pieczarkowa jest jednym na najprostszych przepisów kulinarnych. Nie trzeba wiele ani składników ani czasu a mamy pyszną, pożywną potrawę. Zupa pieczarkowa smakuje najlepiej podana tuż po przyrządzeniu, udekorowana natką. Można serwować ja z makaronem lub pieczywem.
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!