Przepisy kulinarne ze zdjęciem
Babka wielkanocna w czekoladzie
Nie ma to jak baby, zwłaszcza te wielkanocne. Nie gadają, nie ganiają, a tylko cieszą oko i rozpływają się w ustach swoją nieziemską słodyczą. Babka wielkanocna jest jak najbardziej godna tego, żeby była w centrum uwagi na naszym wielkanocnym stole.
Żurek z grzybami
W każdym domu na świątecznym stole gości albo żurek, albo barszcz biały. Niewątpliwie są te zupy do siebie dość podobne. Ja wolę żurek z grzybami. Żurek ma bardziej wyrazisty smak i dlatego go zawsze polecam i przgotowuję.
Krokiety z kapustą i grzybami
Krokiety to brzmi dość smakowicie, a przecież jest to zwykły zapiekany naleśnik z farszem. Wprawdzie można krokiety wykonywać na wiele różnych sposobów, ale ja chyba najbardziej lubię i najczęściej robię krokiety z kapustą i grzybami. Krokiety z mięsem też pyszne, ale to inną razą :)
Łosoś pieczony w ziołach
Wspaniały aromat rozchodzi się z kuchni po całym domu. Aż ślinka cieknie na myśl o wspaniałej uczcie. A głównym gościem na stole będzie łosoś pieczony w aromatycznych ziołach. Łosoś pieczony to potrawa, która gwarantuje kulinarny sukces.
Żurek cioci Basi
Żurek wg mojego przepisu to coś niepowtarzalnego dla każdego podniebienia. Zachęcam was, przygotujcie go na Wielkanoc dla swoich rodzin. Domownicy będą szczęśliwi. A jeśli żurek podacie np. w gotowych małych chlebkach to już kwintesencja nie tylko dla smaku, ale i dla oka. Życzę sukcesu kulinarnego.
Łosoś pieczony - najprostszy przepis
Łosoś pieczony to nieskomplikowana potrawa, przynajmniej ten przepis na łososia jest najprostszy na świecie. Naprawdę każdy moze upiec łososia, nie wymaga to finezji ani kunsztu kulinarnego. Pomimo tego łosoś pieczony jest naprawdę dobry, czyli, jak widać prostota jest najlepsza.
Łosoś pieczony z ziemniakami
Gdy niespodziewani goście pojawiają się w piątek, a my akurat pościmy, to pojawia się dylemat, co podać? Proponuję niestandardowy obiad rybny i honorowego gościa na stole w postaci łososia z ziemniakami. Łosoś pieczony będzie idealnym obiadem i chyba każdemu przypasuje.
Żurek wielkanocny
Żurek może stanowić codzienny obiad, ale świąteczny żurek to już kwintesencja smaku wielu mięs i wędlin. Ja najczęściej dodaję i wędzonkę i kiełbasę i oczywiście schabik. Polecam go na nadchodzące święta wielkanocne.
Żurek staropolski
Czymże byłby żurek, gdyby nie zakwas na jakim jest przygotowywany? Dzięki niemu i kwaśnej śmietanie, którą jest zaprawiany, żurek pobudza nasze kubki smakowe i jest niemal boski. A na Święta pasuje jak ulał, bo jak to Wielkanoc bez żurka? Przepis na żurek staropolski.
Łosoś pieczony w folii ze szparagami
Łosoś pieczony ze szparagami to potrawa doskonała na piątkowy uroczysty obiad. Typowo postne danie. Święta wielkanocne są dość krótkie, a rodzina często u nas gości już od Wielkiego Czwartku stąd wykwintny, rodzinny łosoś pieczony na obiad.
Łosoś pieczony w folii z ziołami
Wspaniały aromat ryby i świeżych ziół - taki jest właśnie jest łosoś pieczony. Najlepszy na świąteczny stół. Łosoś pieczony w folii w ziołach to klasa sama w sobie. I smak i prezencja - szczerze polecam, bo jest naprawdę pyszny, a poza tym ryby trzeb ajeść przynajmniej raz w tygodniu :)
Łosoś pieczony z pieprzem i kolendrą
Ryba jest dobra na wszystko. Ten slogan głosi starą prawdę o zbawiennym skutku spożywania ryb. Dzisiaj proponuję danie ze szlachetnej ryby, jaką jest łosoś pieczony. Nie każdy lubi łososia, jednak upieczony nabiera szlachetności, a dzięki przyprawom dobrego smaku. Polecam, oto mój łosoś pieczony.
Królewski makowiec
Makowiec jest królem wśród wszystkich świątecznych wypieków. Nigdy nie może go zabraknąć na polskim stole. Wielkanoc kojarzy mi się wprawdzie najbardziej z babką wielkanocną, ale makowiec to jest dopiero to co lubię najbardziej i wszystkim polecam :)
Makowiec na kruchym cieście
Makowiec - pyszne, słodkie ciasto dla prawdziwego domowego łasucha. Tak w kilku słowach można określić makowiec na kruchym cieście. Nie pieczemy go zbyt często. Jednak zbliżają się święta i w związku z tym makowiec to doskonałe ciasto na nasz stół.
Makowiec z jabłkami
Makowiec jest dosyć wymagającym ciastem, dosyć czasochłonnym lecz z pewnością jego walory smakowe zrekompensują nam wszelkie niedogodności. Makowiec połączony z jabłkami to prawdziwa rewelacja.
Makowiec zawijany tradycyjny
Wspaniały smak dzieciństwa, mak z rozkoszą rozgryzany w zębach, tak właśnie kojarzy mi się tradycyjny polski makowiec. I dlatego kultywuje tę tradycję i piekę makowiec na potęgę w okresie świątecznym :)
Wielkanocna biała kiełbasa zapiekana
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć białej kiełbasy. Taka biała kiełbasa zapiekana z pieczarkami smakuje pierwszorzędnie i po prostu mus na Wielkanoc ją zrobić. Od dawna robię ją na pewno co roku na Święta, ale w zwykły dzień też czasem wykorzystuję przepis. POlecam, bo jst sprawdzony i wychodzi naprawdę smaczna kiełbasa.
Makowiec - strucla
Święta za pasem, pomyślmy więc o świątecznych wypiekach. Polecam wspaniały makowiec, a właściwie struclę makową. Ładnie udekorowany makowiec może nie tylko zaspokoić apetyt ale również udekorować nasz świąteczny stół.
Mazurek kajmakowy z pomarańczowym akcentem
Niektórzy mówią, że mazurki powinno się przygotowywać na tydzień przed podaniem - będą wtedy bardzo kruche a jednocześnie delikatne. Ja niestety zawsze robię wszystko na ostatnią chwilę. W te Święta wielkanocne na moim stole zagości mazurek kajmakowy przygotowany wg poniżej receptury (już nawet nie pamiętam skąd mam ten przepis:(. Będzie pysznie!
Biała kiełbasa zapiekana z cebulą
Wielkanoc to dobry pretekst, żeby przypomnieć sobie przepis na białą kiełbasę zapiekaną z cebulą, choć ja akurat przyrządzam ją dosyć często, bo po prostu ją lubię :) Idę tutaj na łatwiznę bo po prostu kupuję białą kiełbasę parzoną i już nie muszę jej gotować, bo jest sparzona, wystarczy upiec.
Makowiec drożdżowy
Świąteczne, wykwintne ciasto, wspaniały smak, taki właśnie jest świąteczny makowiec. Niezbyt skomplikowane ciasto, ale sprawiające niektórym wiele trudności. Makowiec wg mojego przepisu jest może niełatwy, ale na pewno się uda.
Knedle ze śliwkami
Lubię kuchnię zgodną z naturą i tym, co jest właśnie dostępne w naszym klimacie. Ostatnio królują śliwki i oczywiście knedle ze śliwkami. Przepis, który podaję to knedle ze śliwkami świeżymi, ale możesz je również wykonać potem z zamrożonym śliwkami.
Zapiekanka ziemniaczana
Zapiekanka ziemniaczana jest prosta, pożywna i smaczna. W moim domu uwielbiają ją wszyscy. W takiej klasycznej formie, zapiekanka ziemniaczana może z powodzeniem stanowić danie główne, albo być dodatkiem do mięsa lub innych warzyw. Spróbuj prostej zapiekanki ziemniaczanej!
Pasztet
Dobry pasztet nie ma sobie równych. O smaku pasztetu decyduje głównie jakość użytego mięsa, ale również jego przyprawienie. Pasztetu nauczyłam się piec od mojej mamy i nieskromnie powiem, że uważam pasztet mojej mamy za najlepszy na świecie!