Przepisy kulinarne ze zdjęciem
Surówka z pora i białej rzodkwi
Surówka z pora i białej rzodkwi to propozycja dla tych którzy lubią ostrzejsze smaki. Jednocześnie pory mają wielkie wartości odżywcze, przy małej kaloryczności - 100 g pora dostarcza jedynie 24 kalorii. Zatem surówka z pora i białej rzodkwi sprawdza się doskonale podczas odchudzania - nadaje posiłkom wyrazisty smak nie podnosząc istotnie ich kaloryczności!
Malinowy koktajl jaglany
Malinowy koktajl jaglany zawiera szereg zdrowych produktów m.in. kaszę jaglaną, owoce czy mleko. Natomiast malinowy koktajl jaglany zawiera jeszcze jeden cenny składnik czyli... olej kokosowy. Ze względu na swoje właściwości zdrowotne jest on zaliczany do superfood czyli "super-jedzenia". Dlaczego? A mianowicie m.in. dlatego, że obniża cholesterol, wzmacnia układ odpornościowy i usprawnia trawienie - pamiętajcie jednak co za dużo to nie zdrowo!
Baba ghanoush idealna
Baba ghanoush najlepiej smakuje następnego dnia. Podobnie jak hummus, babę ghanoush można jeść ze świeżymi warzywami pokrojonymi w słupki lub po prostu z ulubionym pieczywem. A dlaczego warto jeść bakłażany? Posiadają właściwości detoksykacyjne, zmniejszają ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe, a nawet poprawiają przemianę materii!
Przyprawa do piernika - pierwsza wersja
Przyprawa do piernika, przygotowana ze świeżo zmielonych składników jest znacznie bardziej aromatyczna, niż ta zakupiona w sklepie. Aromaty mielonych przypraw szybko uciekają dlatego warto poświęcić kilka minut na przygotowanie domowej przyprawy do piernika. Natomiast przyprawa do piernika - pierwsza wersja zawiera bardzo bogatą paletę przypraw.
Surówka z pora, marchewki j jabłka
W polskiej kuchni por jest traktowany bardziej jako przyprawa niż samodzielna jarzyna - najczęściej jest składnikiem dodawanej do zup włoszczyzny. Najwyższy czas to zmienić! A Surówka z pora, marchewki i jabłka to doskonały pretekst... Słodkie jabłko i marchewka przełamują ostrzejszy smak pora, dlatego surówka z pora, marchewki i jabłka jest taka pyszna :)
Jaglany koktajl z czarną porzeczką
Jaglany koktajl z czarną porzeczką to doskonały posiłek na drugie śniadanie - zwłaszcza jeżeli masz dość jogurtów i serków wiejskich. Jaglany koktajl z czarną porzeczką można zapakować w pojemniczek, schować i wyjąć gdy.... atakuje nas popularny mały głód! Jaglany koktajl z czarną porzeczką zasyci, doda energii i podniesie koncentracje. Niestety jedyne czego nie zrobi to sie sam nie przygotuje - zatem do kuchni i gotować kaszę! ;)
Melitzanosalata - grecka pasta z bakłażana
Do przygotowania Melitzanosalaty - greckiej pasty z bakłażana wystarczy dosłownie kilka składników - upieczone bakłażany, czosnek, natka pietruszki, oliwa z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz. Bakłażany pieką się same, a reszta to tylko kilka chwil miksowania i Melitzanosalata - grecka pasta z bakłażana jest gotowa. Polecam!
Udka gęsie pieczone w cydrze z jabłkowym puree
Mięso z gęsi uznawane jest za jedno z najzdrowszych i najbardziej ekologicznych oraz wartościowych produktów zwierzęcych. Dzieje się tak dlatego, że gęsi nadal hodowane są w tradycyjny sposób, czyli pasą się na świeżym powietrzu. Na świętego Marcina najlepsza gęsina – to przysłowie gości w rodzimej tradycji od wieków, a pieczona gęś to idealne danie na późną jesień.
Drobiowe kostki rosołowe o niskiej zawartości soli
Drobiowe kostki rosołowe o niskiej zawartości soli bez obaw mogą stosować osoby na diecie niskosodowej - przede wszystkim osoby z nadciśnieniem, chorobami nerek oraz z marskością wątroby. Duża ilość warzyw, przypraw i mięsa powoduję, że drobiowe kostki rosołowe o niskiej zawartości soli skutecznie wzmacniają smak zupy :)
Frytki z marchewki i selera
Chrupiące i zaskakująco smaczne - takie są właśnie frytki z marchewki i selera! Niskokaloryczne frytki z marchewki i selera posiadają całą plejadę witamin, składników mineralnych oraz szereg substancji o działaniu przeciwzapalnym, przeciwnowotworowym, a bulwa selera w medycynie ludowej była nawet wykorzystywana jako środek przeciwdepresyjny!
Tradycyjny przepis na pieczone jabłka
Tradycyjny przepis na pieczone jabłka to najprostszy z możliwych przepisów na pyszny podwieczorek. Użyty w tradycyjnym przepisie na jabłka pieczone, cynamon cudownie podkreśla i uwydatnia naturalną słodycz jabłek. Dla niektórych ciekawostką może być, że jabłka pomimo kwaskowatego smaku odkwaszają organizm, ponieważ zawierają bardzo dużo zasadowych soli mineralnych.
Wołowe kostki rosołowe
Domowej roboty wołowe kostki rosołowe wzmacniają smak zupy nie zawierając w swoim składzie żadnych syntetycznych wzmacniaczy smaku. Równocześnie należy pamiętać że wołowe kostki rosołowe zawierają sporą ilość soli, a zatem i sodu, który należy ograniczać w naszych jadłospisach. Zastosowana w wołowych kostkach rosołowych sól morska zawiera jednak mniej sodu, niż sól kuchenna stosowana w kupnych kostkach rosołowych.
Frytki warzywne z dipem
Frytki warzywne z dipem to bardzo dietetyczna wersja popularnych, smażonych w głębokim tłuszczu, tradycyjnych frytek z ziemniaków. Równocześnie porcja frytek warzywnych z dipem (200 g)to jedynie 77 kcal! Frytki warzywne z dipem świetnie nadają się na popołudniową przekąskę czy też jako smaczny dodatek do dania obiadowego.
Jabłko pieczone z owsianym nadzieniem
Dziś polecam Wam doskonały przepis na prosty, smaczny i zdrowy podwieczorek czyli jabłka pieczone z owsianym nadzieniem. Dzięki owsianym nadzieniu z dodatkiem suszonych owoców, orzechów jabłka pieczone z owsianym nadzieniem to sycąca słodka przekąska. Z całą pewnością w jabłkach pieczonych z owsianym nadzieniem zasmakują i duzi i mali domownicy! :)
Warzywne kostki rosołowe
Warzywne kostki rosołowe zawierają dużo warzyw, mało soli dlatego pod względem zdrowotnym znakomicie zastępują kupne kostki rosołowe. Ze względu na bardzo niską ilość soli warzywne kostki rosołowe szczególniepolecam osobom z nadciśnieniem tętniczym. Warzywne kostki rosołowe dzięki płatkom drożdżowym nadają zupie lekkiego serowego posmaku, dzięki czemu pomimo małej ilości soli, zupa powinna smakować wyśmienicie! :)
Pikantne frytki z batatów
Były już frytki z marchewki, selera buraka, a teraz czas na przepis na pikantne frytki z batatów! Porcja pikantnych frytek z batatów w porównaniu z tradycyjnymi smażonymi frytkami w oleju została przeze mnie odchudzona o ok 200 kcal :) Pamiętajcie jednak, że porcja pikantnych frytek z batatów to dalej około 300 kcal!!!
Jabłka pieczone z ricottą
Jabłka pieczone z ricottą to pełnowartościowa słodka przekąska. W przepisie na jabłka pieczone z ricottą wykorzystano ser serwatkowy, który jest jednym z najcenniejszych serów pod względem zdrowotnych. Ricotta posiada więcej wapnia niż mleko oraz białko o bardzo wysokiej wartości - a serwatka (z której robiona jest ricotta) jest wykorzystywana m.in. w odżywkach dla dzieci
Przepis na śledzie w oleju
Wśród moich znajomych, nie brakuje osób, które deklarują, że ze wszystkich słodyczy, najbardziej lubią śledzie:) Proponuję więc dzisiaj przepis na śledzie w oleju. Mój przepis na śledzie w oleju jest prosty i sprawdzony. Śledzie w oleju przygotowuję często jako przystawkę, ale to danie goście też na moim wigilijnym stole.
Słodkie pierniczki świąteczne
Przepis na słodkie pierniczki świąteczne odziedziczyłam po mamie i nie wyobrażam sobie świąt bez tego przysmaku. Pierniczki świąteczne są aromatyczne, pachnące i doskonale się przechowują. Słodkie pierniczki tak bardzo smakują mojej rodzinie, że zdarza mi się przygotować większą porcję i … ukryć ich trochę na okres poświąteczny!
Prawdziwe spaghetti bolognese
Uwielbiam dania z makaronem, bo są szybkie i smaczne. Dzisiaj proponuję jednak przepis na prawdziwe spaghetti bolognese, który poznałam dzięki mamie mojego włoskiego narzeczonego ze studenckich czasów:) Po narzeczonym zostały zdjęcia, ale spaghetti bolognese według jego mamy - najlepszej kucharki w miasteczku na południu Włoch jest moim popisowym daniem włoskim. Prawdziwe spaghetti bolognese robi się stosunkowo długo, ale uwierzcie mi - warto!
Przepis na gęś po staropolsku
Po latach fascynacji i odkrywania kuchni innych krajów, przyszedł chyba czas na zainteresowanie rodzimymi przysmakami. Gęś po staropolsku jest jednym z nich. Taka pieczona gęś po staropolsku jest naprawdę prosta w wykonaniu i stanowi doskonały zamiennik tradycyjnego niedzielnego kurczaka, bądź schabowego. zachęcam do wypróbowania przepisu!
Placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane to bardzo prosta potrawa z ziemniaków smażona na tłuszczu - tyle opis placków ziemniaczanych :) Jednak to mało, bo placki ziemniaczane to przede wszystkim smak i prostota. Przepis na placki ziemniaczane jest naprawdę banalny, a efekt przechodzi wszelkie oczekiwania. Dla mnie placki ziemniaczane to super danie, a oto mój sprawdzony przepis na placki ziemniaczane.
Zupa kalafiorowa
Krem kalafiorowy to bardzo ciekawe połączenie ostrego chrzanu i łagodnego w smaku kalafiora. Chrzan i kalafior wspólnie tworzą naprawdę pyszna kompozycję smaków. Krem kalafiorowy znakomicie nadaje się do podania zarówno na elegancki jak i codzienny obiad, a w letnie dni krem kalafiorowy równie świetnie sprawdzi się jako chłodnik. Coś pysznego!
Barszcz biały
Lubię zupy, ale najbardziej chyba lubię barszcz biały. Zimą gotuję barszcz biały z białą kiełbasą. Taki barszcz biały z białą kiełbasą spokojnie może zastąpić cały obiad, tym bardziej, że zawsze serwuję dolewki:) Spróbuj ugotować barszcz biały z białą kiełbasą, a na pewno na stałe wprowadzisz go do swojego jadłospisu.